Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Rug En Hanze Betreuren In Regeringsprogramma Opgenomen Bezuinigingen Slecht Voor Onze Internationale Positie

RUG en Hanze betreuren in regeringsprogramma opgenomen bezuinigingen: 'Slecht voor onze internationale positie'

Het kabinet gaat 900 miljoen euro bezuinigen op onderwijs en onderzoek. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool Groningen vrezen dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs en de internationale positie van Nederland.

De bezuinigingen zijn onderdeel van het regeerakkoord dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie vrijdag presenteerden. Het kabinet wil het begrotingstekort terugdringen en de staatsschuld verlagen. De bezuinigingen op onderwijs en onderzoek worden met name gerealiseerd door de lumpsumbekostiging voor universiteiten en hogescholen te verlagen.

'Kwaliteit onderwijs staat op het spel'

De RUG en Hanzehogeschool zijn kritisch over de bezuinigingen. "Deze bezuinigingen zijn slecht voor de kwaliteit van het onderwijs en de internationale positie van Nederland", zegt RUG-rector Cisca Wijmenga. "We vrezen dat we minder goed in staat zullen zijn om studenten op te leiden voor de arbeidsmarkt van de toekomst."

De Hanzehogeschool sluit zich aan bij de zorgen van de RUG. "Deze bezuinigingen raken ons hard", zegt Hanze-bestuursvoorzitter Rob de Wijk. "We zullen keuzes moeten maken die we liever niet maken. Dat kan ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs."

'Internationale positie in gevaar'

De RUG en Hanzehogeschool wijzen erop dat Nederland een sterke internationale positie heeft in onderwijs en onderzoek. "Die positie komt nu in gevaar", zegt Wijmenga. "Als we minder investeren in onderwijs en onderzoek, zullen we achterop raken bij andere landen."

De onderwijsinstellingen roepen het kabinet op om de bezuinigingen te heroverwegen. "We vragen het kabinet om het belang van onderwijs en onderzoek te erkennen", zegt De Wijk. "Deze bezuinigingen zijn schadelijk voor de toekomst van Nederland."


Komentar